Princes krafne


Tijesto:

-6 jaja
-15 dag putra (ili oko 2 dl ulja)
-15 dag glatkog brašna
-2,5 dl vode
-prstohvat sode bikarbone – može i ne mora
-prstohvat soli

Krema:

-6 jaja
-12 žlica šećera
-2 vanilin šećera
-12 žlica brašna (ili 2 pudinga od vanilije)
-1 l punomasnog mlijeka
-prstohvat soli i žlica šećera za snijeg od bjelanjaka
-3 dl slatkog vrhnja za šlag (prema želji)

-Štaub šećer – za posip  ili otopljena čokolada – za ukras

Prvo pripremite kremu jer se mora dobro ohladiti.

Krema:
Izmiješajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom te oko 2 dl mlijeka.  Preostalo mlijeko zakuhajte pa u njega polako sipajte smjesu sa žumanjcima i miješajte dok se krema ne zgusne (oko 7 minuta). Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli i žlicu šećera pred kraj te snijeg umiješajte u kremu od žumanjaka. Pokrijte kremu folijom.

Zagrijte pećnicu na 220C.

Tijesto:
Prokuhajte vodu s putrom. Kad se putar otopi, sklonite ga sa štednjaka i dodajte brašno, malo soli te prema želji sodu bikarbonu pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posebno umutite jaja pa ih brzo dodajte u smjesu i umješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Kuhinjskom špricom ili žličicom na masnom papiru u kalupu oblikujte krafnice (ako radite špricom spustite vrhove da ne zagore). Ostavljajte razmak između krafnica jer tijekom pečenja narastu i prošire se. (otprilike na 2 velika kalupa stane po 20 krafnica). Pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta pa smanjite na 200C i pecite još 15-ak minuta. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja, jer će krafnice splasnuti! Tek kad dobiju tamno smeđu boju ih vadite, ne prije.

Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte žličicu štaub šećera, a da bi šlag bio čvrst u njega dodajte kremfix.

Kad se fila i krafne ohlade, kremu položite u kuhinjsku špricu, oštrim nožem presjecite krafnice, špricom ih nafilajte prvo kremom pa šlagom te poklopite drugom polovicom.

Pospite štaub šećerom ili prelijte otopljenom čokoladom.

Primjedbe