GRILAŽ TORTA



Sastojci:
Tijesto:
150 g šećera
1 ½ dl ulja
3 jaja
4 žlice mlijeka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
250 g brašna
1 žlica kakaa

Grilaž (krokant):
1 šalica šećera
1/3 šalice badema

Krema:
1 prašak za puding s okusom vanilije
2 ½ dl mlijeka
1 žlica kristal šećera
125 g maslaca
¼ šalice šećera u prahu
2 dl slatkog vrhnja


Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Namastite i pobrašnite 2 jednaka kalupa za torte.
Mikserom istucite jaja sa šećerom da budu pjenasta. Dodajte ulje, vanilin šećer i mlijeko, a zatim i brašno prosijano s praškom za pecivo. Polovicu smjese prelijte u jedan od pripremljenih kalupa. U preostalu smjesu umiješajte kakao pa njome napunite drugi kalup. Pecite 20 min ili dok čačkalica zabodena u sredinu tijesta ne izađe čista. Ohladite.

Pripremite grilaž. U tavu uspite šećer i bademe i ostavite na laganoj vatri. Ne miješajte, pustite da se šećer karamelizira i postane svijetlo smeđ. (Pazite da vatra nije prejaka – grilaž bi mogao zagorjeti i postati gorak.) Karamelizirani šećer izlijte na list aluminijske folije. Poravnajte nožem i ostavite da se ohladi i stisne.

Hladan grilaž pažljivo podignite s folije, razlomite na komade koje potpuno usitnite u multipraktiku da postane poput smeđeg šećera. Odvojite 2 žlice za ukrašavanje torte.

Prašak za puding pomiješajte sa žlicom kristal šećera i malo hladnog mlijeka pa ga ukuhajte u vruće mlijeko. Kad se stisne, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Maslac izradite sa šećerom u prahu pa dodajte usitnjeni grilaž i ohlađeni puding. Izmiješajte.Posebno istucite vrhnje u čvrst šlag i lagano umiješajte u kremu.

Na tanjur za posluživanje stavite tamno tijesto. Premažite ga polovinom kreme i poklopite svijetlim tijestom. Završite preostalom kremom i pospite usitnjenim grilažom.

Primjedbe